Tuesday, September 18, 2007

Tauladan Ramadhan : Belajar lah untuk bersederhana seperti Dia ni ...

Harta milik Presiden Iran cuma rumah, kereta lama

TEHERAN 1 Jan. - Ingin mengetahui harta-harta yang dimiliki Presiden Iran, Mahmoud Ahmadnejad?
Ketika mengambil alih kepimpinan negara tahun lalu, beliau cuma memiliki sebuah kereta dan rumah lama.
Senarai aset beliau yang diumumkan menunjukkan akaun banknya kosong selain hanya memiliki sebuah kereta berusia 30 tahun.
Menurut laporan akhbar tempatan, antara aset Mahmoud yang tersenarai adalah rumah berusia 40 tahun seluas 175 meter persegi yang terletak di daerah penduduk sederhana rendah di timur Teheran, kereta Peugeot 504 buatan tahun 1977 dan dua akaun semasa.
Satu akaun digunakan untuk menerima bayaran gaji kerja lamanya sebagai profesor universiti dan satu lagi kosong yang digunakan semasa menjadi gabenor jeneral di wilayah barat Ardebil.
Mahmoud, 48, memenangi pilihan raya pada Jun lalu dikatakan seorang presiden yang berjiwa rakyat dan sahabat kepada orang-orang miskin perlu mengemukakan senarai aset kepada ketua hakim mengikut perlembagaan negara. - AFP


* Ulasan :
Kekuatan jati diri dan keperibadian akan terbina bila dunia tidak berada di dalam hati kita , bahkan ia sekadar di dalam gengaman jari-jemari tangan kita yg boleh digunakan maslahah kita. Jangan pula anda berkata ..... ni nak promote syiah. Tapi kita yg ahli sunnah pula berapa kerat berjiwa macam ni... terutamanya public figure , cuba hitung .....

No comments: