Thursday, November 6, 2008

Peluang Pelaburan Jangka Panjang Yang Menguntungkan

Korban Untuk Kemanusiaan & Solidariti

KERJASAMA PROJEK KORBAN DI MINDANAO
- QURBAN FOR HUMANITY AND SOLIDARITY (QHS)

Anjuran Bersama

ACT MALAYSIA & CIMMA,TERAS PENGUPAYAAN MELAYU


Rayuan kepada orang ramai dan pihak Jawatankuasa Masjid dan Surau untuk bekerjasama dan berkongsi sumbangan korban di masjid atau surau untuk saudara se Islam yang sangat memerlukan di daerah konflik khususnya Mindanao, Filipina.

Atas dasar kemanusiaan dan solidariti ummah, ACT Malaysia dengan kerjasama CIMMA TERAS Pengupayaan Melayu untuk memikul amanah ini.


KEADAAN UMAT ISLAM MINDANAO MASAKINI

Bumi umat Islam di Mindanao (Selatan Filipina) terus menerus bergolak sejak tahun 1521 Masehi lagi. Penentangan umat Islam terhadap penindasan dan penjajahan Sepanyol, Amerika Syarikat dan seterusnya Filipina menyebabkan keadaan sentiasa tidak aman dan stabil.

Mengikut statistic terkini dari agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN), lebih dari 500,000 orang umat Islam Mindanao menjadi pelarian atau internally displaced people disebabkan oleh pertempuran di antara tentera Filipina dan kumpulan pemisah Moro Islamic Liberation Front (MILF). Mereka ini tinggal di khemah-khemah, dewan-dewan sekolah dan di mana sahaja tempat yang boleh dijadikan berteduh dan perlindungan dari panas dan hujan.

Baru-baru ini keadaan cuaca tidak menentu dan pernah berlaku banjir yang menyebabkan banyak kem-kem pelarian terpaksa dipindahkan.Difahamkan banyak agensi-agensi kerajaan, PBB dan NGO-NGO yang menghulurkan bantuan, tetapi keperluan masih mendesak untuk bantuan dilakukan oleh kita. Apa yang menyedihkan dan mendukacitakan kita, hampir tiada NGO-NGO Islam dan umat Islam seluruh dunia yang memberi bantuan seperti di Palestin.


KENAPA KITA HARUS MEMBANTU UMAT ISLAM MINDANAO?

Umat Islam Mindanao sangat memerlukan bantuan kita khususnya dari Malaysia sebagai jiran yang berdekatan.Bantuan yang diperlukan bukan setakat bantuan kebendaan semata-mata (makanan, ubat-ubatan dan sebagainya), tetapi dari segi suntikan semangat bagi memulihkan trauma yang menimpa mereka selama ini.

Jika agensi-agensi dan Negara-Negara Bukan Islam sanggup membantu umat Islam di Mindanao atas dasar kemanusiaan, kenapa tidak kita? Dari segi fiqh awlawiyyat, bantuan untuk umat Islam di Mindanao adalah menjadi satu yang dharuri dan perlu disegerakan. Jika perkongsian korban ini dilakukan di sana, kesannya amat besar jika dibandingkan di tempat kita.Ayuh umat Islam di Malaysia, bersamalah kita menunaikan tanggungjawab ini.


Nama Program : Qurban For Humanity And Solidarity [QHS]
Kos : RM290 satu bahagian lembu @ seekor kambing
Sasaran : 200 ekor lembu @ 1,400 bahagian

Sila hubungi Sekretariat Penganjur

1.Dato’Hj Mustafa Kamal Mohd Zaini (014-9228905 ACT Malaysia)

2.Sdr Suhaire Hj Sulaiman (019-2998345 CIMMA Teras Pengupayaan Melayu)
MBB 1550 1499 5886


Preview :

Sengsara Islam Mindanao mengharapkan bantuan segera negara jiran

Wan Nordin Wan Yaacob


KUALA LUMPUR, 5 Nov (Hrkh) - Nasib umat Islam Mindanao yang menjadi golongan minoriti di Filipina kini dalam keadaan yang amat menyedihkan berikutan tekanan dari kerajaan Filipina melalui tenteranya.

Umat Islam Mindanao sejak bertahun lama didiskriminasi oleh kerajaan Filipina pimpinan Gloria Macapagal Aroyyo hingga menyebabkan mereka menjadi pelarian di bumi sendiri.

Mutakhir ini selepas perundingan antara kerajaan dengan kumpulan pemisah Moro Islamic Liberation Front (MILF) gagal, keadaan mereka lebih parah.


Khemah-khemah pelarian yang menempatkan lebih 500,000 pelarian sangat memerlukan bantuan khususnya dari Malaysia sebagai jiran yang berdekatan.


Bantuan yang diperlukan bukan setakat bantuan kebendaan semata-mata (makanan, ubat-ubatan dan sebagainya), tetapi dari segi suntikan semangat bagi memulihkan trauma yang menimpa mereka selama ini.

Mengikut statistik terkini dari agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN), lebih dari 500,000 orang umat Islam Mindanao menjadi pelarian atau "internally displaced people" disebabkan oleh pertempuran di antara tentera Filipina dan MILF.

Mereka ini tinggal di khemah-khemah, dewan-dewan sekolah dan di mana sahaja tempat yang boleh dijadikan berteduh dan perlindungan dari panas dan hujan.

Sebelum ini, Centre For Internationals Muslim Minority Affairs (CIMMA) yang telah melancarkan misi berupa tinjauan ke Mindanao, Filipina pada 19 Oktober lalu akan mengadakan misi berikutnya menjelang Hari Raya Aidiladha.

Jurucakap CIMMA, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, paling membimbangkan dalam bulan November ini, tentera pengaman Malaysia akan keluar dari Mindanao.

Menurut Azmi, pihaknya akan membuat tinjauan nasib uamt Islam di Mindanao yang didiskriminasi oleh kerajaan Filipina pimpinan Gloria Macapagal Aroyyo sejak bertahun lamanya.

Baginya, perjuangan masyarakat Islam di Mindanao untuk mendapatkan kebebasan wilayah Islam tidak pernah mendapat perhatian pertubuhan dunia terutamanya Persidangan Negara-negara Islam (OIC) ataupun Asean.

Malah isu kekejaman tentera Filipina ke atas umat Islam di Mindanao tidak mendapat pembelaan sewajarnya, katanya.

Justeru, belas simpati umat Islam di Malaysia amatlah dialu-alukan bagi menghulurkan bantuan kepada pelarian ini dalam meringankan kesengsaraan yang dihadapi mereka.

Sehubungan itu, kepada sesiapa yang mahu menyumbang bagi melancarkan misi ini bolehlah menghulurkan bantuan kepada akaun CIMB (07300002468528) Mohd Azmi Abdul Hamid atau MBB (155014995886) Suhaire Sulaiman. - mks._

Catatan :
sesiapa yang ingin menyumbang melalui ana (group sukarelawan) pun boleh berbuat demikian dengan menghubungi 019-937 0045 . urusan anda akan dipermudahkan Inysa Allah. "you provide material (money etc) we will proceed the rest ....".
sumber : harakahdaily.net & http://muslimminority-cimma.blogspot.com

No comments: